Home

Editorial Board

For Authors

Archive

Contact

 


Published working papers

Issue 11: October 2020

Title: Repere ale programării evoluției societăților din Uniunea Europeană

Author: Iulian Onească

Keywords: politică și consens, echilibre și bogăție, progres societal și schimbare

Abstract: Lucrarea adresează schimbarea explicită a societății, urmărind promovarea unei societăți inteligente, ca premisă pentru maximizarea bogăției și eficienței sale. Uniunea Europeană, cu orientarea ei spre schimbare, se află în centrul analizelor, servind ca exemplificare a unui model de evoluție universal. Demersul este pluri-metodologic, bazat pe o interpretare economică a teoriei sistemelor sociale, susținută de euristică și cazuistică. Concepția generală se sprijină pe reflectarea analitică a comportamentului socio-uman, constând din active adresabile individual și colectiv. Acestea sunt integrate într-o perspectivă multi-dimensională, cu relevanță pentru economie şi schimbare, ca mijloc de apropiere mai rapidă a societății inteligente. Rezultatele sunt variate și diferențiate: de la concepte, modele de evoluție și propuneri fundamentate de politici publice, la opțiuni de evoluție prefigurate și incertitudinea ideologiei. Obținerea lor evidențiază un limbaj social adaptat schimbării, rezumat într-un Glosar. Analizele și recomandările sprijină și consolidează organizarea societății, propunând atât soluții de îmbunătățire a mecanismului de conducere, cât și măsuri de modelare sistemică a comportamentului socio-uman, pentru sporirea predictibilității sale pe calea progresului. Agrearea și promovarea unui proces de transformare explicită a societăților din Uniunea Europeană, care să reconsidere prioritatea economiei în raport cu politica, ar putea elibera energia necesară avansării societății inteligente.

 

Download paper

Issue 10: March 2019

Title: Competitivitatea economică a României

Authors: Andreea Paul, Valentin Cojanu (coordinators)

Co-authors: Alina Alexoaei, Adriana Davidescu, Raluca Robu, Anca Tamaș

Keywords: 


Abstract: Obiectivul major al oricărei țări sau firme a devenit competitivitatea, o condiţie esenţială a succesului în economia contemporană. Într-o economie deschisă şi liberalizată, al cărei trend dominant este fenomenul globalizării, creşterea competitivităţii reprezintă o provocare majoră pentru toți actorii implicați, fie că este vorba despre firme, ramuri ale unei economii naţionale, țări sau grupuri de ţări. Economia României este un actor în acest peisaj, însă se dovedește a fi într-o poziție nu tocmai favorabilă, comparativ cu ceilalți actori, ținând cont de rapoartele specializate în monitorizarea gradului de competitivitate la nivel internațional. Prin analize pertinente lucrarea prezintă poziția României în ceea ce privește competitivitatea economiei sale, constituindu-se astfel ca un barometru privind locul României în economia globală. Studiul analizează poziția României pe trei paliere, pornind de la global la regional: în economia globală (analiza efectuându-se din trei perspective: gradul de diversificare a sectoarelor de export și a piețelor de destinație, competitivitatea exporturilor românești pe principalele piețe de destinație pentru produsele cheie și pentru sectoarele culturale și creative), în economia UE și perspectivele competitivității României în țările balcanice.

 

Download paper

Issue 9: October 2018

Title: Defining Political Risk in International Affairs

Author: Violeta Iftinchi

Keywords: societățile transnaționale, risc, risc management, risc politic

Abstract: În cautarea de noi oportunitați de afaceri, societațile transnaționale (STN) se confrunta cu o varietate de riscuri care le afecteaza activitatea pe piața internaționala. Unul dintre aceste riscuri este riscul politic. Spre deosebire de alte tipuri de riscuri cum ar fi riscul valutar, riscul de credit sau riscul operațional, riscul politic nu a beneficiat de aceeași atenție nici din partea cercetatorilor și nici din partea STN-urilor. Lucrarea îsi propune sa ofere o delimitare mai clara a conceptului de risc politic. O definitie a riscului politic trebuie sa tina seama de multiplele interdependente si variabile care trebuie analizate, cum ar fi delimitarea conceptului de risc de tara si cel de risc politic, analiza relatiei dintre riscul politic si incertitudine, dintre riscul politic si instabilitatea politica, dintre riscul real si riscul perceput, finalitatea riscului politic, dimensiunea macro sau micro și definirea riscului politic prin prisma asigurarilor.

 

Download paper

Issue 8: October 2017

Title: City of London - A Financial Services Cluster Analysis

Authors: Cristina Porumboiu & Cristina-Elena Balaceanu & Monica Dobrescu & Alexander Cutuca


Keywords: clusters, cluster analysis, economic concentration, financial service

Abstract: The United Kingdom, important commercial and economic power starting from the early times, is the place where the financial services were developed. Nowadays, the City of London is one of the leading financial clusters, especially for the over-the-counter transactions. The underlying factors that led this financial cluster to become one of the most important financial centres in the world are strongly correlated with the country’s economy and its political power starting with the early 19th century. Its dominance as a global financial centre is reflected by its large concentration of financial services expertise and a highly trained, multilingual workforce. Considering the latest events from the United Kingdom, the current situation of Brexit will definitely have an impact on its global position, and through an analysis of rising issues some recommendations can be delivered with respect to the this situation: threat or opportunity for the City of London.

 

Download paper

Issue 7: April 2017

Title: The Aerospace Cluster in Washington State, Microeconomics of Competitiveness Study Case

Authors: Alana McKenzie & Raluca Nica & Andra Roman & Corina Ioana Petrea

Keywords: clusters, competitiveness, microeconomics

Abstract: The paper analyzes the development of the Washington cluster in the aeronautics industry and the factors that contributed to this continuous and substantial growth. In the first section of the text it is described the profile of the country as well as the region and the city, in order to understand the exogenous factors that made possible the enrichment of the aerospace cluster in that particular area. Moving further with the analysis, the paper identifies the main competition from rival clusters, emphasizing the strengths of each rival cluster in comparison with the aeronautics cluster from Washington. A cluster map is provided later in the study, for explaining the intertwined relation between many supporting industries that help sustain the aerospace cluster. Additionally, the text explores the performance of the cluster and the overall competitiveness in the business environment. In the end, the paper seeks to answer the question: What are the key issues that the cluster is facing?

 

Download paper

Issue 6: October 2015

Title: Mediul competitiv al adoptarii nanotehnologiilor in domeniul textil. Studiu comparativ Elmarco (Cehia) si Holmenkol (Germania)

Author: Adriana Radan Ungureanu

Keywords: competitivitate, nanotehnologie

Abstract: În ultimii ani s-au consolidat aplicațiile nanomaterialelor pentru industria textila. Nanotehnologia se aplica atât pentru articole de vestimentație, cât și pe cele tehnice. Cele mai inovative descoperiri se manifesta în domeniul fibrelor, al țesăturilor cu proprietăți deosebite, iar cercetarile actuale urmaresc prelungirea vieții materialelor tehnice, prin diverse metode, care fac referire la întreținere sau la curațarea lor. Deși cele mai multe dintre descoperiri nu reușesc sa depașeasca stadiul de laborator, exista unele situații de succes, care au reușit sa se impuna pe piață prin ideile lor unice. Doua din aceste situații sunt Elmarco și Holmenkol, care activeaza pe nișe diferite de piața a textilelor inteligente, în ambele situații tehnologiile inovative fiind cele care au contribuit la reușita acestora. Aceasta lucrare realizeaza un studiu comparativ pentru a identifica aspecte comune care au condus spre succes. În cazul ambelor firme, s-au identificat competențe antreprenoriale deosebite care au condus spre o buna valorificare a patentelor deținute, un suport financiar considerabil din partea investitorilor, crearea unei rețele de relații la nivel internațional, iar cooperarea are la baza încrederea și reputația pe care acestea și-au cladit-o în timp.

 

Download paper

Issue 5: October 2014

Title: Avantajele Competitive în Productia Globala de Film: Cazul României

Author: Valentin Cojanu

Keywords: avantaje competitive, localizare, producţia de film, România, Europa de Est, lanţ de valoare

Abstract: Studiul trateaza formarea si pastrarea avantajelor competitive în industria productiei de film strain în România printr-o examinare a conditiilor integrarii productiei localizate în România în circuitul creator de valoare la nivel global. Evidenta are la baza surse documentare ale sectorului sau din literatura de specialitate, dar si interviuri cu reprezentanti ai unor case de productie importante, interviuri realizate între decembrie 2004 si februarie 2005 si între iulie si august 2011. Lucrarea pune în evidenta mecanismele care frâneaza sau care împing înainte performantele sectorului din perspectiva durabilitatii avantajelor industriei. Detaliile studiului de caz privind România sunt evidentiate pe linia elementelor clasice de analiza a avantajelor competitive. Prima sectiune se ocupa de formarea avantajelor în industria globala a productiei de film. Urmatoarea sectiune prezinta pe scurt contextul competitiv din Europa rasariteana, iar în sectiunea dedicata României este adus în discutie impactul asupra dezvoltarii locale. Sectiunea de concluzii încearca sa aduca un raspuns la întrebarea daca sprijinul public direct este necesar pentru consolidarea efectelor pozitive ale avantajelor dobândite.

 

Download paper

Issue 4: October 2014

Title: A Brief History of International Trade Thought: From Pre-doctrinal Contributions to Contemporary Neoclassical Economics

Author: Carmen Elena Dorobat

Keywords: International trade, History of economic thought

Abstract: The present paper outlines the development of international trade thought, from the pre-doctrinal contributions of Greek philosophers and scholastic theologians, through the theories of the first schools of economic thought, and up to modern trade theories. I follow filiations of ideas in a chronological order, and show how theoretical investigation into the causes and effects of international trade - and the necessity of government intervention - has evolved over centuries of economic thought.

 

Download paper

Issue 3: April 2014

Title: The Influence of Labor Intensive Export on China's Economy Growth

Author: Emmanuel Olusegun Stober

Keywords: Factor endowment, GDP growth, Labor intensive export, Revealed Comparative Advantage, China’s economic development

Abstract: This paper addresses the way in which clientelistic exchanges distort the public institutions’ functions and their relationship to the general public. In the first section, a theoretical model of the relationship between clientelistic exchanges and institutions is put forward, based on the existent literature on the subject. The second section of this paper explores the empirical evidence provided by the case study of Romania. The analysis is based on official documents and data covering the incidence of corruption and the discretionary use of public resources.

 

Download paper

Issue 2: January 2013

Title: The Euro Impact on Foreign Direct Investment in EMU Countries

Author: Xenia Radu

Keywords: Foreign Direct Investment, Euro, optimum currency area, Quantile regression

Abstract: This paper measures the Euro impact on FDI in Economic and Monetary Union countries, an issue of present concern, taking into account the recent trends of this indicator. This relation is tested with Fixed and Random Effects in a gravity model that includes a difference-in-difference estimator, over the period of 1994-2010. It is obtained a negative effect, the Euro decreasing on average inward FDI by 3,389.523 US dollars million in EMU member countries. Moreover, the paper is approaching a Quantile Regression that provides results of the Euro effect on different percentages of the FDI sample. The outcome of this regression shows that the EMU impact is indeed different across various percentiles, even positive for the first 5% of the FDI data.

 

Download paper

Issue 1: June 2012

Title: Institutional Distorsions, Clientelism and Corruption: Evidence from Romania


Author: Clara Volintiru

Keywords: Institutions, Clientelism, Public Spending, Corruption

Abstract: This paper addresses the way in which clientelistic exchanges distort the public institutions’ functions and their relationship to the general public. In the first section, a theoretical model of the relationship between clientelistic exchanges and institutions is put forward, based on the existent literature on the subject. The second section of this paper explores the empirical evidence provided by the case study of Romania. The analysis is based on official documents and data covering the incidence of corruption and the discretionary use of public resources.

 

Download paper

 

Contact: cristian.paun@rei.ase.ro (Managing Editor: C. Păun)

 

 


Copyright 2024